Přátelé včelaři,

u většiny z vás již skončilo podzimní léčení včelstev závěrečným ošetřením aerosolem. Je třeba udělat ještě několik úkonů, aby bylo léčení zcela dokončeno. Především je třeba vzorky měli odevzdat nejpozději vašemu důvěrníkovi tak, aby on tyto vzorky za svůj region odevzdal našemu zdravotníkovi

                                     nejpozději do 25.1.2022.

Dovolím si zopakovat několik zásad k dokončení podzimního léčení:

  • 2 až 3 dny po ošetření aerosolem je třeba pečlivě vyčistit podložky proto, aby po tomto úkonu vznikal na podložce pouze tzv. přirozený spad.
  • Po tomto vyčištění musí být podložka v úle minimálně 30 dní.
  • Po těchto 30 dnech seberete veškerou měl ze všech úlů a sesypete je dohromady. Tento směsný vzorek musí být ze všech úlů na stanovišti. Za každé stanoviště ale musí být zvláštní vzorek.
  • Po sběru měli vzorek usušíte 2 – 3 dny při pokojové teplotě, následně vzorek vyčistíte od mrtvých včel a jiných větších zbytků.
  • Vzorek nasypete do malého kelímku od jogurtu, přikryjete prodyšným víčkem (např. látkou) a víčko připevníme gumičkou. Proč toto všechno. Zdravotník všechny vzory kontroluje a pokud je některý špatně zabalen, musí ho přebalit. Při téměř 90 vzorcích je to dost práce. Proč malý kelímek od jogurtu? V obchodech s potravinami získáme pevný papírový podnos s vyraženými dírami na kelímky a potom když balíte cca 90 vzorků se tyto plata s kelímky dávají na sebe a kelímky jsou pevně fixovány v těchto platech. Zjednodušuje to zabalení tak velkého množství vzorků.
  • Vím, že jsou včelaři, kteří ze vzorku vybírají roztoče, aby výsledek dopadl dobře. Tito včelaři jsou sami proti sobě, nejpozději v srpnu, nebo v září se dočkají prázdných úlů.
  • Výsledky z laboratoře dostaneme cca v polovině února 2022. Potom výbor spolku rozhodne, jak dál se včelstvy, která mají spad roztoče. Pokud je spad v průměru větší než 3 kleštíci na úl je jarní přeléčení povinné podle platné legislativy. Pokud je průměrný spad kleštíků nižší než 3 kleštíci na úl, výbor spolku rozhodne o dalším postupu.
  • Nebojte se případného jarního přeléčení, máme zkušené důvěrníky, kteří vám s tímto případným jarním zásahem pomohou.

p.s. prosím důvěrníky, aby urychleně zdravotníkovi předali podepsané protokoly z podzimního léčení a vybrané poplatky za toto léčení. Současně je třeba odevzdat za všechny vaše včelaře „Záznamy o léčení“ za rok 2021, děkuji.

Ing. Jiří Hubka