Přátelé včelaři,         

opět se blíží termín předání hlášení o počtu včelstev na ČMSCH (Českomoravský svaz chovatelů). Již druhý rok platí, že výplatu dotace 1.D administruje SZIF (Státní zemědělský intervenční fond), který ale před poskytnutím dotace 1.D kontroluje žádosti o tuto dotaci na evidenci včelstev u ČMSCH. Již v minulém roce na to někteří naši včelaři doplatili, protože zřejmě zapomněli tuto evidenci k 1.9. zaslat. Při této příležitosti chceme upozornit, že na ČMSCH se hlásí celkový počet všech včelstev včelaře, následně potom žádost o dotaci 1.D může obsahovat pouze buď stejný, nebo nižší počet včelstev. Jak se v našem spolku bude zajišťovat sběr žádostí o dotaci 1.D bude předmětem další zprávy na našich web stránkách.

Jinak upozorňuji, že tato evidence včelstev k 1.9. u ČMSCH je ze zákona pro včelaře povinná. Velice doporučujeme si přečíst přiložený Popis k zasílání tohoto hlášení (viz níže), který je zcela vyčerpávající a navíc není dlouhý. Vzhledem k tomu, že hlášení na ČMSCH lze provést několika způsoby (viz. níže), náš spolek nemůže zajistit žádnou podporu našim včelařům. Jedině můžeme pomoci těm našim včelařům, kteří budou hlášení posílat v písemné podobě poštou, tak těm, kteří toto hlášení vhodí do naší poštovní schránky na Fortně do 13.9., tak tyto hlášení pošleme na ČMSCH hromadně, bez kontroly správnosti vyplnění.

Hlášení počtu včelstev a umístění stanovišť k 1 .9. je možné zasílat:

Termín pro doručení hlášení do ČMSCH je 15.9.2021.

p.s. prosíme všechny naše včelaře, aby v následujících týdnech se častěji přihlašovali na naše web stránky, protože tam budou důležité potřebné informace, např. k žádostem o výplatu dotace 1.D, k výběru členských příspěvků za rok 2021, k podzimnímu léčení včelstev, k slavnostnímu otevření našeho střediska na Fortně a k tradiční včelařské výstavě k Novostrašeckému posvícení a další, děkujeme.

Ing. Jiří Hubka