Přátelé včelaři, dostali jsme tento dopis od spolku Mája v Kožlanech, jde jsme byli minulý rok na exkurzi a stali jsme se kolektivním členem tohoto spolku. Domnívám se, že se jedná o velice zajímavé informace.

JH

Vážení členové spolku MÁJA,

hlásím, že:

1) Unikátní webová aplikace VČELÍ PASTVA je hotova. Je to jak prima doplněk k tištěné knize Včelí pastva, tak může sloužit i zcela samostatně. Hlavním benefitem je třídění 556 rostlin podle podle parametrů (např. nároků na světlo, vláhu, půdní typ, období kvetení a dalších). Aplikace navíc přináší i odkazy na zobrazení pylových preparátů jednotlivých rostlin. Webová aplikace vznikla na základě 2. vydání knihy Včelí pastva dr. Švamberka, takže kdo vlastníte 1. vydání knihy, získáte díky aplikaci i těch 12 rostlin, které druhé vydání přineslo navíc. Dovolím si konstatovat, že webová aplikace je moc šikovný pomocník při výběru rostlin do konkrétních podmínek a období. Všichni, kdo už s ní pracují, si ji velmi pochvalují. Aplikaci je možné snadno zakoupit i ze Slovenska, protože nás neomezují vysoké poštovní poplatky a náš spolek již vyřešil i problém s vysokými bankovními poplatky. Informace o webové aplikaci Včelí pastva najdete zde http://majabee.cz/nabizime

2) Dotace podle Nařízení vlády ČR 148/2019. Náš spolek je žadatelem, neboli administruje v rámci této dotace  dvě opatření. Technická pomoc – nová zařízení a Rozbory medu. Tuto službu poskytujeme všem chovatelům z ČR sdruženým v našem spolku zdarma a nečlenům našeho spolku za administrativní poplatek. Podrobnosti najdete zde http://majabee.cz/dotace

3) Záznam webináře Včelí pastva dr. Švamberka právě ukládáme na náš web do rubriky Odborné materiály, k dispozici tam bude od dnešního večera. Tato vynikající přednáška o včelí pastvě  dr. Švamberka přináší spoustu obrazového materiálu a zajímavých údajů, doporučuji.

4) Protože jsme vyřešili problém s vysokými bankovními poplatky za platbu ze zahraničí (náš spolek má nyní i tzv. eurový účet), mohou se členy našeho spolku stát i včelaří a přátelé včel ze Slovenska. Víte-li o někom, kdo by měl zájem, prosím předejte tuto informaci.

Jako každý rok Vás budou včelařskou sezónou provázet materiály dr. Švamberka ve členských rubrikách našeho webu Co se děje v přírodě, Průvodce včelařským rokem a Jak probíhá snůška. Nové texty se v nich objevují zpravidla v průběhu prvního týdne nového měsíce (výjimečně později, když nestíháme:-).

Přeji pevné zdraví Vám i Vašim včelstvům, ať nám to lítá!

Radka Ingrová