Úspěch Novostrašeckých včelařů.

Dne 12. května se konalo v naučném středisku ekologické výchovy v Kladně – Čabárna, oblastní kolo známe včelařské soutěže pro děti a mládež „Zlatá včela“. Jednalo se o kolo pro Středočeský kraj a město Prahu. Jedná se o nejznámější soutěž v této kategorii, která má následně celostátní kolo a mezinárodní kolo. Letos celostátní kolo bude v  SOU včelařství v Nasavrkách a mezinárodní kolo bude ve Francii. Soutěž má dvě věkové kategorie, a to děti od 1. až 5. třídy a děti od 6. do 9. třídy.

Za Novostrašecké včelaře, což jsou dva kroužky, mladší a starší děti, se soutěže zúčastnila dvě družstva v obou kategoriích. Nečekali jsme žádné významné úspěchy, protože oba kroužky existují teprve jeden a půl roku. Ale čekalo nás velké překvapení. Ze starších dětí se dvě děti umístily do 14. bodovaného místa z cca 60 účastníků. Jsou to: na sedmém místě Klárka Bačkovská a na osmém místě Matyáš Franc. Ještě větší překvapení nás čekalo v mladší kategorii, kde bylo opět cca 60 účastníků a kde se opět dvě naše děti umístily do 14. bodovaného místa, a to Barbora Kašparová byla čtvrtá a Matěj Lindovský byl sedmý. Protože první čtyři z každé kategorie se zúčastní celostního kola soutěže Zlatá včela, naše včelařka Barbora Kašparová pojede dne 18. až 20.5.2018 na celostní kolo této soutěže do Nasavrk. Báře moc blahopřejeme. Ale i ostatní naši účastníci nezůstali daleko v poli poražených a figurovali zhruba v polovině soutěžního pole. I jim patří blahopřání za účast a za výsledek.

Ukázalo se, že včelařský kroužek měl smysl a zaujal děti tak, že získaly mnoho vědomostí o přírodě a hlavně o včelách. Oba kroužky budou ve školním roce 2018/2019 pokračovat.  V současné době probíhá náborová akce v základní škole na Komenského náměstí v Novém Strašecí.

ZPRACOVAL:  Ing. Jiří Hubka – předseda ZO ČSV v Novém Strašecí

(jh)